Top of this document
Go directly to page content
Algemene informatie strobouw

Stro is een restmateriaal uit de landbouw en bestaat uit de droge bloeistengels van graanplanten. Bij het maaidorsen van graan blijven de plantenstengels met de uitgedorste aren achter op het land. Deze worden tot rechthoekige strobalen samengeperst. Van het in Europa geproduceerde stro bestaat 80% uit tarwe-en gerstestro.
 
Per hectare geoogste oppervlakte wordt ongeveer 4,5 ton stro geproduceerd. Dat betekent dat er in Nederland elk jaar ruim 900.000 ton stro wordt geproduceerd; dat is in theorie voldoende om ongeveer 75.000 vrijstaande eengezinshuizen te isoleren.
 
Het verbouwen en oogsten van stro kost minder energie dan het gebruik van ander bouwmateriaal. De Rc-waarde (isolatiewaarde) van stro is 7,83 m2K/W. Wetende dat de Rc-waarde in 2015 5,0 m2K/W moet zijn. Ook is het geluidsisolerend vermogen uitstekend, het stro is geluidsbrekend tussen de twee bepleisteringen.
 
In Nederland is het eerste strobouwhuis met een bouw vergunning “the butterfly House” van Jan Sonneveld in Ouwerkerk, Zeeland. Dit huis werd voltooid in 1998.
 
Bouwen met stro heeft een traditie van open source. Dat wil zeggen dat iedereen die bouwt, onderzoekt of ontwerpt, zijn of haar kennis deelt met anderen. Bij de bijeenkomsten die gehouden worden staat het delen van kennis en praktische vaardigheden centraal.
 
In Nederland stonden in 2013 ongeveer 80 woningen van stro, maar dit aantal groeit fors.
 
(Tekst: Michel Post bouwen met Stro)

het huis van stro

foto

Bedrijven

foto
foto
foto